Apparnas digitala kyrkogård

Ska du investera i en digital plattform, hyra utvecklare eller vara del i en startup där din digitala idé ska omsättas till en intäktsgenererande SaaS för återkommande pengar? De här tre sakerna behöver du ha koll på för att lyckas med din satsning.

Det skrivs mängder med kod

Vi är i den digitala revolutionen och idag behövs det bara ett antal nedslag med fingerspetsarna på ett tangentbord för att skapa de plattformar som ger jobb till många människor.

Det skrivs alltså mycket kod just nu och för er som inte är insatta. Det blir mycket spagettikod, extra allt och återvändsgränder. Vi ser skrämmande exempel på plattformar där investerare har gått in med mängder med pengar och under skalet är det en enda härva av trassel. Myndigheter och offentliga sektorn (t ex skol- och vårdplattformar som inte håller vad de lovar) hamnar lätt i samma fälla.

Hur kan vi skapa cirkulära och hållbara kretslopp med appar som byggs för att hålla under lång tid och som skapar inte bara “snabba cash” för den utvalda klicken utan skapar företag som förädlas och plattformar som är viktiga för oss människor på lång sikt. Vi behöver appar byggda för att de behövs och där de som kodar tar ett långsiktigt ansvar över vad de levererar. 

Jag har varit länge i branschen, det här är mina tre viktigaste lärdomar: 

1. Kvalitetssäkra appen

Med appar är det som att bygga hus. Byggs huset för att säljas eller för att du själv ska bo i det? Det är precis samma sak med digitala plattformar. Jag blir lika förvånad varje gång att de är så få som ser sambandet och förstår kvalitetsskillnaden här. Välj alltid utvecklare som tänker framåt, bryr sig om den app de bygger och skriver vacker, strukturerad kod.

2. Framtidssäkra ramverket 

Ett ramverk är en övergripande struktur och en samling färdig kod för systemutveckling som utvecklare kan anropa när de skriver sin egen kod. Här gäller det att ha en tydlig kravställning på plattformen och välja väg tidigt. Varför finns plattformen? Vilka ska utveckla vidare på den imorgon? Det går mode i ramverk. Ska du följa strömmen eller välja det som passar dig och ditt sätt att koda?

3. Framtidssäkra koden

Erfarna utvecklare skriver alltid noteringar bredvid inskickad kod för att de ska kunna gå tillbaka och förstå vad som har gjorts. Både till sig själva men även för att kunna lämna över till nästa utvecklare som tar vid. Men här räcker det inte med att bara skriva vad som har gjorts utan här behöver man ta det en tankevända till och skriva ned vilket problem koden löser, alltså varför koden skrivs. Driver du större plattformar med genomtänkt strategi så är detta viktigt. Nya tider ger nya lösningar på gamla problem och det här är ett underbart sätt att framtidssäkra appen.

Att skriva musik

Att skriva kod är ett hantverk som kan liknas vid att skriva musik. Ju bättre sammansvetsad grupp, ju bättre musik skapas. Vilken typ av musik som spelas är en smaksak, vilket gör branschen så lekfull och lockande. Som UX designer är din roll att visuellt sammanfatta plattformens själ för användarna. Du är sångaren som bär budskapet.

I den community där jag verkar gör vi allt i team. Och för att fortsätta musikresonemanget ovan - vi både sjunger och skriver musiken tillsammans. Allt som görs vrids och vänds och skalas av i minimalistisk anda. Det som en användare ser ska kännas enkelt och självförklarande men det handlar lika mycket om att skriva vacker kod och säkra de appar vi bygger framåt. Jag ska kanske förtydliga här att min blick på appskapandet är designstrategen, arkitekten och produktägaren och att jag alltså inte längre kodar själv.

Vi har valt Laravel som PHP-ramverk eftersom vi utvecklar både webb och betalningsplattformar. Är det rätt val? Idag tycker vi det, men allt kan ändras. Gör vi mycket fel? Ja, hela tiden! Då gör vi om och då blir det oftast mycket bättre. Det enda jag vet är att jag har varit med länge och förhoppningsvis lärt mig åtminstone något av mina misstag. Jag hoppas att mina råd ovan kan hjälpa dig i ditt appskapande eller vid ditt val av plattform.

Läs mer om apputveckling
Supporten - det hemliga guldet när det gäller apputveckling

Ditte Hammarström har jobbat med många utvecklare under sina 25 år i branschen. Tillsammans med sitt team utvecklar hon egna plattformar, håller kurser på högskolor och har rest runt i världen som designmentor där hon tillsammans med bl a software mentorer hjälpt universitetsstuderande att sätta förutsättningarna och bygga ryggraden för att skapa en lyckad digital startup.