Kliv ur din ekorrhjulskostym

När ekorrhjulen saktar ned och vi får tid till reflektion blir det allt tydligare att gamla sanningar inte längre gäller. 

Vi fick frågan...hur är det möjligt att vi kan underhålla flera tekniska plattformar och supporta så många kunder? Svaret är enkelt, tekniken vi har byggt gör jobbet för oss. Vi har medvetet sedan 2012 byggt våra plattformar så att det skapar en roligare vardag för oss, våra arbetskamrater i communityn och våra gemensamma kunder. 

Snowfire – en annorlunda affärsmodell

Vi jobbar med spännande teknik och löser komplicerade frågor, men det vi själva njuter mest av är faktiskt vår affärsmodell för Snowfire designcommunity. Det är en tankestruktur som vi har jobbat med under många år. Vi ville realisera ett sätt att leva där vi människor får tid att vara mera kreativa och fria i våra liv. Våra plattformar är byggda för att ge fler människor en bättre arbetsvardag.

Vi i communityn hade helt enkelt ett behov av att få vakna varje morgon och känna glädje av att få gå till jobbet. Affärsmodellen bygger på ren psykologi och på den kunskap vi har om oss människor och om hur våra hjärnor fungerar.

Entreprenör i teknikbranschen

I den teknikbransch vi verkar i så ser den gängse spelplanen ofta ut så här. Är du en startup behöver du lyckas inom 3-5 år. Du behöver skaffa investerare som bekostar apputvecklingen, löner och marknadsföring och som vill tjäna pengar på din och dina kompisars hjärnor och ibland (men inte alltid) äga inflytande i vilka beslut ni tar. 

Men det kan även vara så att det är du själv som är investeraren och behöver anställa rätt personer som kan olika delar av det du vill bygga och sedan hålla koll på att allt lirar enligt plan. Din teknik måste vara unik och ständigt uppdateras. Nu måste du växa snabbast för att vara en vinnare och få den synlighet som du behöver för att kunna växa vidare, anställa fler, skapa synlighet i en ständigt pågående rörelse. Hög omsättning ger status, många anställda ger status.

Men frågan är, slutade du inte din anställning och började driva företag just för att du ville kliva av ekorrhjulet och slippa omgivningens stress? Finns det en annorlunda väg?

Tänk långsiktigt

Vi tycker det, vi har sedan 2012 byggt ett ekosystem för att växa företag via webben. Om vi vågar tänka helt nytt, cirkulärt och långsiktigt så kan vi förändra vår egen vardag. Vi kan bli våra bästa jag och ha förmånen att jobba tillsammans med andra som är drivna, förväntansfulla och känner mening när de går till jobbet. Energi föder energi och vi boostar varandra.

I Snowfire Designcommunity samlas drivna designers, utvecklare och företagsbyggare. Vi har tillsammans skapat oss ett livsrum där vi får hålla på med våra djupintressen inom SEO, design och webbutveckling. Vi och våra kunders arbetsplats är vår gemensamma plattform Snowfire.

Vi har skapat en egen cirkulär modell där den som “gör” tjänar pengar och ju duktigare “görare” du är så skapas mer pengar till dig - inte till någon aktieägare, chef eller ägare av tekniken. Som egenföretagare väljer du själv din vardag och din tid. Vi tror att passionsdrivna människor som jobbar tillsammans vågar vara mer kreativa och på sikt skapa bättre lösningar till sina kunder. Här kan du läsa vår story. 

Tre sätt att skapa en ny sanning

Vad skulle hända om du höjde blicken och fokuserar på din egen tid, samspelet men andra och hur mycket pengar du behöver för att må bra?  Det här är vad vi har kommit fram till i vår bransch.

Tid - tänk långsiktigt och hållbart
Här gäller inte längre 3-5 år och snabba cash. Vi behöver jobba metodiskt för att bygga hållbara digitala plattformar som står sig under lång tid. Vi behöver tänka i decennier och planera för  framtidens arbetsplatser. Läs mer om vår syn på hållbara appar här.

Antal - tänk små team
Många anställda är inte längre ett mått på success. Driftiga entreprenörer med högt engagemang i lagom stora team skapar fler, bättre och mer kreativa lösningar.

Hög omsättning - mät istället din egen livskvalitet
Vi behöver sluta att bygga luftslott. Vad mäter din omsättning? Ett bra mått på en sund ekonomi i ett företag är att ha en omsättning på minst ca 1 miljon i omsättning/ anställd. Omsätter du mer så återinvestera och dela med dig.

Ny tid behöver nya affärsmodeller

Det är otroligt vad bra teknik och driftiga entreprenörer tillsammans kan generera pengar till sina bolag, till varandra och till sina kunder. Tillsammans ger vi växtkraft och synlighet för allt fler företag i Sverige. Är du en driftig webbsideskapare som vill hjälpa flera - kanske kan det här även passa dig? Läs mer om vad som ingår.

I en dyster tid med pandemier och krig är det lätt att börja fundera över hur livet kan levas mer medvetet. Den här lösningen kanske inte är rätt för alla, men förhoppningsvis kan vi ge dig lite inspiration så att du kan stanna upp där du är, kliva ur din “ekorrhjulskostym” och börja skräddarsy din verklighet till ett riktigt trivselplagg på det sätt som du behöver för att må bra.


Ditte Hammarström har jobbat med många utvecklare under sina 25 år i branschen. Tillsammans med sitt team utvecklar hon egna plattformar, håller kurser på högskolor och har rest runt i världen som designmentor där hon tillsammans med bl a software mentorer hjälpt universitetsstuderande att sätta förutsättningarna och bygga ryggraden för att skapa en lyckad digital startup.