Optimera bilder för webben. 3 snabba SEO-tips och 4 gratisprogram för att komprimera bilder

Normalt är bilderna på din webbsida i genomsnitt 19-21 % av webbsidans totala vikt*. I den här artikeln tar vi upp hur du kan minska laddningstider med rätt optimering. 

  • Bästa filformatet för webben
  • Tappa inte kunder på grund av långa laddningstider
  • Få fler kunder via den visuella söken

Vi som sitter i supporten på vår hemsideplattform får oftast frågor om bilder och laddningstider och även vilken bildstorlek som är är bäst att använda. Jag tänkte kort gå igenom varför bildernas storlek är av betydelse och ge dig 3 knep på hur du kan maxa din hemsida och snabba upp laddningstiden bara genom att minska storleken på de bilder du lägger upp samt tips till några webbplatser där du kan komprimera bilder gratis.


3 snabba SEO-tips 

1. WebP är det bästa filformatet för webben

Välj WebP om det är viktigt för dig att din hemsida laddar snabbt. JPG och PNG är också kloka val. Står ditt val mellan JPG eller PNG så välj JPG om du skall ladda upp en bild och PNG när det gäller en logotype. JPG komprimerar bilden mer än en PNG och blir ett klokt val när det gäller foton eftersom lättare bilder laddar snabbare. PNGs kan vara transparenta och bevarar mer detaljer i en bild än JPG, vilket är bra när det gäller logotyper som ju skall ha en transparent bakgrund. Läs mer om logotyper och filformat


2. Komprimera dina bilder för att minska tiden som det tar att ladda din hemsida

Laddningstiden av hemsidan begränsar mängden besökare. Visste du att besökare till din webbsida i genomsnitt stannar 4-8 sekunder på startsidan innan sidan klickas bort och de letar vidare. Har du för tunga bilder på sidan så hinner dessa inte laddas in korrekt och dina besökare har redan dragit vidare. 

Vi tar foton med våra mobiler och vi laddar ned bilder från bildbyråer. Dessa är oftast sparade i högsta kvalitet. Dessa originalbilder behöver komprimeras för att arbeta klokare på webben för dig och din hemsida. Lägg aldrig upp bilder som är tyngre än 1MB. Har du tyngre bilder än det så behöver du komprimera dem. Se tips på gratisprogram längre ned.

3. Namnge dina bilder rätt för att förbättra sökresultaten

Huvudregeln är att tydligt beskriva vad bilden föreställer. Försök även att undvika underliga tecken och bokstäver som ”å”, ”ä”, ”ö” ”!”, ”?”, ”%”, ”#”.

Namnet på bilden kan vara viktigare än du tror. En klok SEO-taktik är att låta bildtiteln innehålla sökordet. Bra filnamn kan vara "samsung-tv-42-tum-vit.jpg" eller "levis-solid-crew-2-pack-undertröja-vit.jpg"


Snowfire gör om dina bilder till WebP automatiskt

För dig som redan kör Snowfire Magnet så behöver du bara tänka på att lägga upp så lätta bilder som möjligt (max 1MB). 

Snowfire Magnet komprimerar automatiskt alla dina bilder, konverterar dem till WebP och distribuerar dem via ett content delivery network för maximal global prestanda.

Minska filstorleken på bild – 4 webbplatser som gör jobbet


1. TinyPNG

Det bästa med TinyPNG är att även fast namnet är TinyPNG så tar den både JPG och PNG- bilder. TinyPNG komprimerar JPEG-bilder upp till 60 % och PNG-bilder upp till 80 % utan att man visuellt kan se skillnaden efter komprimering. Det går snabbt och man kan ladda upp, komprimera och sedan ladda ned 20 bilder gratis.2. Squoosh

Squoosh är en Googleapplikation som är enkel och visuell att jobba med. Ladda upp bilden och se i realtid hur din komprimering, val av filformat osv. påverkar storleken på bilden. Här finns flera bildformat att välja mellan bl.a WebP 😉.


3. iLoveIMG

Har du behov att även rotera bilden, beskära eller sätta en vattenstämpel osv. Har du extra allt här.

4. To WebP 

Konvertera dina bilder direkt till Webp. Det finns flera olika varianter att väja emellan. (JPG to WebP, PNG to WebP, GIF to WebP, WebP to JPG, WebP to PNG, WebP to GIF).

*Källa: https://httparchive.org/reports/page-weight 

Sammanfattning

  • Optimerade bilder minskar laddningstiden på din hemsida utan synlig kvalitetsförlust
  •  Driv mer trafik till din hemsida med namngivna bilder via den visuella söken
  • Snowfire gör om dina bilder till WebP automatiskt


Ditte Hammarström har en bakgrund som Art Director på designbyråer både i Sverige och utomlands. Hon älskar användardriven design och mår bra i hjärtat när hon hjälper företagare att lyckas online. Ditte är en av grundarna bakom Snowfire designcommunity där marknadsbyråer, designers och utvecklare samarbetar via Snowfire för att ge företagare som vill växa snabbt på nätet en skräddarsydd service direkt i företagarens egen hemsida.